ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

Χειροποίητη Τυρόπιτα

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ 6-7 ΠΙΤΑΚΙΑ

Υλικά 

  • 500-600 γρ αλεύρι (και λίγο ακόμη για το άνοιγμα του φύλλου)
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • νερό όσο σηκώσει

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το νερό σταδιακά.
  2. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
  3. Δεν πρέπει να είναι σκληρή γιατί θα δυσκολευτούμε μετά να ανοίξουμε τα φύλλα.
  4. Αν βγει σκληρή ρίχνουμε λίγο νερό παραπάνω.
  5. Τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ¨ξεκουραστεί¨για 20-30 λεπτά.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 – 7 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν.
  7. Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια που θα δουλέψουμε.
  8. Πιέζουμε και απλώνουμε με τα χέρια μας κάθε μπαλάκι, ώστε να γίνει επίπεδο.
  9. Το αλευρώνουμε και με τον λεπτό πλάστη προσπαθούμε να το ανοίξουμε σε λεπτό και ,όσο γίνεται, ορθογώνιο φύλλο.
  10. Προσοχή!Για να ανοίξει καλά το φύλλο πρέπει να το αλευρώνουμε κάθε φορά που το τυλίγουμε στον πλάστη, για να μη μας κολλήσει.
  11. Απλώνουμε το φύλλο τρίβοντάς το με τις παλάμες μας από το κέντρο προς τα έξω.
  12. Δε θέλουμε να γίνει πολύ μεγάλο το φύλλο γιατί κάνουμε ατομικά πιτάκια.
  13. Όταν είναι έτοιμο λαδώνουμε με πινέλο όλη την επιφάνεια και απλώνουμε τη γέμιση.
  14. Εγώ βάζω σκέτο τυρί,αλλά αν θέλετε πιο έντονη γεύση μπορείτε να βάλετε ενα μείγμα απο φέτα, αυγά, γιαούρτι και λίγο μοσχοκάρυδο για την τσαχπινιά.
  15. Μπορείτε επίσης να σοτάρετε φρέσκα κρεμμυδάκια (3-4),ένα ξερό κρεμμύδι και περίπου 300-400 γρ σπανάκι.
  16. Αφού μαλακώσει το σπανάκι ρίχνετε αλάτι,πιπέρι και άνηθο ,το αφήνετε για 1-2 ακόμη λεπτά στη φωτιά και αφού το αποσύρετε ρίχνετε στο μείγμα τριμμένη φέτα.
  17. Έτσι έχετε γέμιση για μια υπέροχη σπανακοτυρόπιτα.
  18. Βάζετε τη γέμιση στην άκρη της πιο μεγάλης μεριάς του φύλλου και τυλίγετε σε ρολό.
  19. Παίρνουμε τη μία άκρη και τη ρολάρουμε μέχρι να βγει το γνωστό σχήμα σαλιγκαριού.
  20. Τοποθετούμε τις πιτούλες σε ταψί σε λαδόκολλα.
  21. Τις ραντίζετε με νερό και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα

Μη φοβηθείτε να το τολμήσετε! Αφού το κατάφερα εγώ,όλες μπορείτε να το καταφέρετε.Σκεφτείτε μόνο ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με το χειροποίητο…εσείς ξέρετε τα υλικά που βάζετε και μόνο που το κάνετε με αγάπη το κάνει πιο νόστιμο!!!

 

Εκτύπωσέ το
 

ΑΦΗΣΕΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.