ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ

Τσουρεκάκια

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά (για 12-14 κομμάτια)

  • 250 γρ. γάλα πλήρες
  • 60 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι μαχλέπι
  • 1 κουταλάκι κακουλέ (ή μαστίχα σε σκόνη)
  • λίγο αλάτι
  • 230 γρ. βούτυρο λιωμένο (προσοχή να μην κάψει)
  • 1 κρόκος χτυπημένος με λίγο γάλα για την επάλειψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό.
  2. Το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα του τη μαγιά(την οποία διαλύουμε με το χέρι) και   250 γρ. από το αλεύρι.
  3. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν πηκτό χυλό.
  4. Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνηκαι αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει ο χυλός.
  5. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 4 αυγά.
  6. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα για 6- 8 λεπτά ,μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά.
  7. Προσθέτουμε το μαχλέπι, το κακουλέ και το χυλό της μαγιάς και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  8. Σταματάμε το μίξερ και αντικαθιστούμε το σύρμα με τον γάντζο και ξεκινάμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι.
  9. Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 10 λεπτά.
  10. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά ,μέχρι να αφομοιωθεί πλήρως από τη ζύμη.
  11. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ ,το κλείνουμε με μεμβράνη ,το σκεπάζουμε με κουβέρτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 3 ώρες (μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο).
  12. Μετά, ζυμώνουμε για 1 λεπτό με τα χέρια και χωρίζουμε τη ζύμη σε μιρότερα μέρη.
  13. Μπορούμε να κάνουμε τα κλασικά πλεξουδάκια ή να γεμίσουμε τη ζύμη με μερέντα ή με άλειμμα κάστανου και να δώσουμε όποιο σχήμα θέλουμε.
  14. Βάζουμε τα τσουρεκάκια σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν για 45 – 60 λεπτά.
  15. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  16. Αλείφουμε τα τσουρεκάκια με τον χτυπημένο κρόκο και αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
  17. Τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν ωραίο σκούρο χρώμα.

 

Όταν κρυώσουν πλήρως τα τυλίγουμε με μεμβράνη και μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη.

Κάθε φορα που θα τα βγάζετε θα είναι σαν φρέσκα.

Μπορείτε επίσης ,όταν κρυώσουν , να τα περιχύσετε με γλάσο σοκολάτας!

Καλή σας επιτυχία!

Εκτύπωσέ το
 

ΑΦΗΣΕΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.