ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
- 1,5 ποτήρι νερού σπορέλαιο
- 2 ποτήρια νερού γάλα
- μισό σακουλάκι ξηρή μαγιά
- 1 μπέικιν
- 2 βανίλιες
- 2-3 κουταλιές κακάο
- 6 ποτήρια νερού αλεύρι
- 1 φλυτζάνα καρύδια χοντροκομμένα
- κανέλα
- γαρύφαλλο
Υλικά για το σιρόπι
- 6 ποτήρια ζάχαρη
- 6 ποτήρια νερό
- λίγες σταγόνες λεμόνι
- κανέλα( προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά και το μείγμα από μαγιά και γάλα και τα ζυμώνουμε.
- Αφαιρούμε το 1/3 της ζύμης και προσθέτουμε ζυμώνοντας 2-3 κουταλιές κακάο,την κανέλα και το γαρύφαλλο , μέχρι να σκουρύνει καλά.
- Με τα 2/3 της ζύμης (ανοιχτόχρωμο ζυμάρι) ανοίγουμε ένα μακρόστενο φύλλο και με το σκούρο ζυμάρι ανοίγουμε ένα πιο στενό φύλλο.
- Τοποθετούμε το σκούρο ζυμάρι πάνω από το ανοιχτόχρωμο αφώνοντας περιθώρια στις άκρες του ανοιχτόχρωμου φύλλου και πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια.
- Το τυλίγουμε από τη μεγάλη πλευρά σε ρολό και το κόβουμε κάθετα σε λεπτές φέτες.
- Τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ,τη μία μακριά από την άλλη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς για 50 λεπτά.
- Βγάζουμε τα ροξάκια από τον φούρνο ,τα αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και μετράμε 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να βράζουν.
- Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στα κρύα ροξάκια.
Ένα κλασικό και αγαπημένο γλυκό που όλοι έχουμε αγαπήσει στα παιδικά μας χρόνια.
Αν δε σας αρέσει το καρύδι, μπορείτε να το παραλείψετε,χωρίς να υπάρχει καμία διαφορά στη συνταγή!