ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
- 4 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 180 ml νερό χλιαρό
- 250 γρ. αλεύρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 20 ml ελαιόλαδο
- φέτα θρυμματισμένη (γύρω στα 200 γρ.)
- 2 κουταλιές της σούπας κατίκι ή τυροσαλάτα
- λάδι για τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό ,προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά ( εγώ ανάβω του φούρνο στους 50 και όταν ζεσταθεί ,τον κλείνω και βάζω μέσα το μείγμα της μαγιάς).
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη(αν το μείγμα κολλάει στα χέρια σας, προσθέστε λίγο αλεύρι).
- Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
- Κόβουμε τη ζυμή σε κομμάτια ίσου μεγέθους.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο και τα ανοίγουμε σε στρόγγυλα πιτάκια.
- Γεμίζουμε τα πιτάκια με το μείγμα από φέτα και κατίκι(ή τυροσαλάτα) και κλείνουμε καλά σαν μικρά φρατζολάκια.
- Τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα, τα καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστούν.
- Σε τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι και μόλις κάψει τηγανίζουμε τα πισία σε δόσεις μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Τα στραγγίζουμε ελαφρά σε χαρτί κουζίνας και τα απολαμβάνουμε.
Μπορείτε αντί για τυρί να τα γεμίσετε και με βραστή πατάτα με άνηθο ή με λουκανικάκια.
Φίλες μου είπαν και άλλες εκδοχες ως προς τη σύσταση της ζύμης ,αλλά δημοσιεύω αυτή γιατί με γέμιση πατάτας ή με νηστίσιμο τυρί μπορεί να φαγωθεί και σε περίοδο νηστείας!
Καλή σας απόλαυση!