ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
- 1 χταπόδι γύρω στο κιλό
- 15-20 κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1,5 κουταλιά της σούπας πελτέ αραιωμένο με 1/2 φλιτζάνι νερό
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 1-2 δαφνόφυλλα
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το χταπόδι στη χύτρα με 1 φλιτζανάκι του ελληνικού νερό και μια κουταλιά ζάχαρη και το βράζουμε για 15 λεπτά (αν δεν έχετε χύτρα η ίδια διαδικασία γίνεται και στην κατσαρόλα αλλά θα χρειαστεί γύρω στα 40 λεπτά).
- Το βγάζουμε από την χύτρα και το τεμαχίζουμε.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κρατάμε ολόκληρα.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια.
- Μετά από 3-4 λεπτά ρίχνουμε το χταπόδι ,σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το πελτέ αραιωμένο σε λίγο νεράκι.
- Προσθέτουμε το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα ,το αλάτι και το πιπέρι ,χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.
- Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δούμε ότι λιγοστεύουν τα υγρά προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Του ταιριάζει πολύ η φάβα αλλά και μόνο του με φρέσκο ψωμάκι είναι υπέροχο.
Αν έχετε αδυναμία στα κρεμμύδια ,μπορείτε να βάλετε και λίγα παραπάνω.