ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
- 300 ml γάλα χλιαρό
- 150 ml σπορέλαιο
- 1,5 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- ½ κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (εναλλακτικά, 25 γρ. φρέσκια μαγιά)
- 1 αυγό (το ασπράδι για τη ζύμη, τον κρόκο για επάλειψη)
- 500 -600 γρ. αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Διαλύουμε σε μπολ τη μαγιά σε χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη (και αφήνουμε ένα 10λεπτο να ενεργοποιηθεί).
- Προσθέτουμε το λάδι και το ασπράδι και ανακατεύουμε καλά.
- Στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι και το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά (προκύπτει μια μαλακή ζύμη).
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης ,τα ανοίγουμε σε στρόγγυλο σχήμα και τα γεμίζουμε με τυρί ή με λουκάνικο.
- Αλείφουμε την επιφάνειά τους με τον κρόκο που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο ή σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς για 20 λεπτά περίπου (ή μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα).
- Μπορούμε επίσης να γεμίσουμε με σοκολάτα ή μαρμελάδα (και μετά να πασπαλίσουμε με άχνη και κανέλα).
Μπορούμε επίσης να γεμίσουμε με σοκολάτα ή μαρμελάδα (και μετά να πασπαλίσουμε με άχνη και κανέλα).
Είναι μια ιδιαίτερη , πολύ αφράτη και μαλακή ζύμη που διατηρείται έτσι για αρκετές μέρες.