ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
- 125 γρ. γάλα πλήρες
- 30 γρ. μαγιά νωπή
- 450-500 γρ. αλεύρι
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι μαχλέπι
- 1 κουταλάκι κακουλέ (ή μαστίχα σε σκόνη)
- λίγο αλάτι
- 120 γρ. βούτυρο λιωμένο (προσοχή να μην κάψει)
- 1 βαζάκι κρέμα κάστανου
- 1 κρόκος χτυπημένος με λίγο γάλα για την επάλειψη
- 200 γρ. λευκή κουβερτούρα
- 100 ml κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
- Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό.
- Το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα του τη μαγιά(την οποία διαλύουμε με το χέρι) , λίγη ζάχαρη και περίπου το μισό αλεύρι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν πηκτό χυλό.
- Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει ο χυλός.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 2 αυγά.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα για 6- 8 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά.
- Προσθέτουμε το μαχλέπι, το κακουλέ και το χυλό της μαγιάς και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Σταματάμε το μίξερ και αντικαθιστούμε το σύρμα με τον γάντζο και ξεκινάμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά ,μέχρι να αφομοιωθεί πλήρως από τη ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ ,το κλείνουμε με μεμβράνη ,το σκεπάζουμε με κουβέρτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 3 ώρες (μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο).
- Μετά, ζυμώνουμε για 1 λεπτό με τα χέρια και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη.
- Τα κάνουμε μπαστουνάκια ,τα ανοίγουμε ελαφρώς να γίνουν πιο πλατιά και τα γεμίζουμε στη μέση με την κρέμα κάστανου.
- Κλείνουμε καλά τις άκρες, για να μη φύγει η γέμιση, και ρολάρουμε για να πάρει πάλι σχήμα μπαστουνιού.
- Σχηματίζουμε με τα 3 μπαστούνια μια πλεξίδα.
- Βάζουμε το τσουρέκι σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για 45 – 60 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Αλείφουμε το τσουρέκι με τον χτυπημένο κρόκο.
- Το ψήνουμε μέχρι να πάρει ωραίο σκούρο χρώμα.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσο.
- Σε ένα μπολ σπάμε σε μικρά κομματάκια την λευκή κουβερτούρα.
- Ζεσταίνουμε 100 ml κρέμα γάλακτος μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού.
- Περιχύνουμε τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος, περιμένουμε ένα λεπτό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει πλήρως.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να πήξει ελαφρώς.
- Περιχύνουμε το τσουρέκι με το γλάσο σοκολάτας.
Έχει λίγη διαδικασία παραπάνω αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!