ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά (για μια φόρμα 22 εκ.)
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 135 ml ελαιόλαδο ελαφρύ ή σπορέλαιο
- 120 γρ. μέλι πορτοκαλιάς ή ανθέων
- 65 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 45 ml χυμός πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 250 γρ. γιαούρτι πλήρες
- άχνη ή λιωμένη κουβερτούρα για το τελείωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking και τη σόδα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το λάδι , το μέλι και τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη μορφή(προσοχή γιατί πιτσιλάει αρκετά.Καλό είναι αν έχετε μίξερ να βάλετε το ειδικό καπάκι πάνω από τον κάδο).
- Προσθέτουμε τους κρόκους έναν κάθε φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα .
- Αργά αργά προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και το ξύσμα χτυπώντας μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γιαούρτι ,μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως(δε χρειάζεται πολύ χτύπημα).
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
- Την προσθέτουμε με μια μαρίζ στο μείγμα μας ανακατεύοντας απαλά και αέρινα.
- Βάζουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 Βαθμούς για περίπου 45 λεπτά ή ώσπου να πάρει ωραίο χρώμα το κέικ μας.
Μπορούμε να το πασπαλίσουμε με άχνη ή να λιώσουμε κουβερτούρα και να το περιχύσουμε.
Μπορούμε επίσης να βάλουμε στο κέικ και τρούφα ή κομματάκια σοκολάτας, η επιλογή δική σας!