ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά Για τη βάση- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 65 γρ. άχνη ζάχαρη
- 150 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος , πλήρης λιπαρών
- ¼ κουταλάκι αλάτι
Για την κρέμα λεμονιού
- 110 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. ζάχαρη
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 5 αυγά
- 100- 125 ml χυμό λεμονιού
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 150 γρ. σαντιγί προαιρετικά (αν τη θέλετε πιο γλυκιά και πιο αφράτη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα πολυμίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια και χτυπάμε καλά μέχρι η ζύμη να έχει μορφή σαν ψίχουλα ψωμιού.
- Ρίχνουμε το αυγό και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά (την ίδια διαδικασία μπορείτε να την κάνετε και σε κουζινομηχανή ).
- Βάζουμε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη, την πατάμε με τα χέρια για να της δώσουμε κυκλικό σχήμα , την τυλίγουμε με τη μεμβράνη και την ξεκουράζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά!
- Όσο ξεκουράζεται η ζύμη ετοιμάζουμε την κρέμα.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να γίνει κρεμώδες.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα και συνεχίζουμε μέχρι να αφρατέψουν.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και αφού ενσωματωθούν το χυμό λεμονιού και το αλάτι χτυπώντας για λίγη ώρα ακόμη το μείγμα.
- Στη συνέχεια βάζουμε τη λεκάνη του μείγματος πάνω σε κατσαρολάκι για μπεν μαρί και με αυγοδάρτη δουλεύουμε το μείγμα γύρω στα 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
- Μόλις πήξει ,κατεβάζουμε από τη φωτιά καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
- Παίρνουμε 12 θήκες για μάφινς ,τις αλείφουμε με βούτυρο και μέσα τους με κομμάτια ζύμης φτιάχνουμε ταρτάκια.
- Τα βάζουμε μισή ώρα στο ψυγείο πριν τα ψήσουμε.
- Τα καλύπτουμε με λαδόκολλά και τα γεμίζουμε με φασόλια.
- Τα βάζουμε αρχικά 5 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς.
- Τα βγάζουμε ,αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 15 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα γεμίσουμε.
- Η κρέμα είναι αρκετά ξινή γι αυτό για να την ισορροπήσετε μπορείτε να χτυπήσετε σαντιγί και να την ενσωματώσετε στην κρέμα (με αυτό τον τρόπο θα βγει και πιο αφράτη).
- Της ταιριάζουν πολύ τα φρούτα του δάσους πασπαλισμένα ίσως με λίγη άχνη ζάχαρη και η μέντα ή ο δυόσμος.
Η διαδικασία φαίνεται δύσκολη αλλά είναι μόνο χρονοβόρα. Αν σας αρέσουν τα ιδιαίτερα, λίγο ξινά γλυκά ,θα ξετρελαθείτε με την συγκεκριμένη τάρτα. Η ποσότητα που σας δίνω είναι αρκετή και για να κάνετε 1 μεγάλη τάρτα (ακολουθείτε την ίδια διαδικασία ).