ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά Για το παντεσπάνι- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη (1 φλιτζάνα)
- 30 ml νερό (2 κουταλιές της σούπας)
- 15 ml γάλα ( 1 κουταλιά της σούπας)
- 130 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο (1 φλιτζάνα)
- 3 κουταλιές του γλυκού baking powder
- 2 βανιλίνες
Για την κρέμα
- 1 φακελάκι μόρφατ σε σκόνη
- 1 ποτήρι γάλα για τη σαντιγί
- 1 ζαχαρούχο
- 1 φλιτζανάκι εσπρέσσο (αν δεν έχετε διαλύστε 1 κουταλιά νες σε 3 ζεστό νερό)
- 1/2 σφηνάκι κονιάκ
Για το σιρόπι
- 1 ποτήρι νερό
- 4 κουταλιές κοφτές της σούπας νες
- 8 κουταλιές ζάχαρη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- Καραμελωμένα αμύγδαλα για το γαρνίρισμα (υπάρχουν έτοιμα στο μάρκετ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
- Ξεκινάμε με το παντεσπάνι.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά και την ζάχαρη και χτυπάμε για 10 λεπτά με σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
- Όταν ασπρίσει το μείγμα ρίχνουμε το νερό μαζί με το γάλα και χτυπάμε λίγο ακόμη.
- Σταματάμε το μίξερ ,προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το baking και τις βανίλιες και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε σε 2 ή 3 ταψάκια μικρά που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα το παντεπάνι .
- Βγάζουμε τα παντεσπάνια από τα ταψάκια και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα.
- Χτυπάμε με το μίξερ τη σκόνη μόρφατ με το γάλα μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζαχαρούχο και, αφού ενσωματωθεί στη σαντιγί , προσθέτουμε το καφέ και το κονιάκ χτυπώντας λίγο ακόμη το μείγμα.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη φυλάμε στο ψυγείο.
- Τέλος ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά ,ανακατεύουμε λίγο και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού αφήνουμε 5-6 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Παίρνουμε ένα τσέρκι με πάτο και τοποθετούμε μέσα το πρώτο παντεσπάνι.
- Το σιροπιάζουμε και βάζουμε το 1/3 της κρέμας .
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα .
- Παντεσπάνι,σιρόπι, κρέμα, παντεσπάνι ,σιρόπι και την υπόλοιπη κρέμα.
- Αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο για να σφίξει η κρέμα.
- Αν θέλουμε γαρνίρουμε πασπαλίζοντας την επιφάνεια της τούρτας με χοντροκομμένα καραμελωμένα αμύγδαλα.
Είναι πολύ ελαφριά, ιδανική για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού . Οι λάτρεις του καφέ θα την αγαπήσουν ιδιαίτερα. Για λιγότερο κόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο παντεσπάνι( αλλά δε θα είναι τόσο νόστιμο όσο το χειροποίητο).