ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά (για μια μεσαίου μεγέθους ταρτιέρα)
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κρόκο αυγού
- 50 ml κρύο νερό
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο (ή 2 μικρότερα)
- 5 φέτες μετσοβόνε
- 3 φέτες cheddar
- 3 φέτες ένταμ
- 2 κρόκους
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο δεντρολίβανο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε με τη ζύμη.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε μια τριφτή ζύμη.
- Βάζουμε τον κρόκο ,το αλάτι και το κρύο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε ομοιογενή ζύμη (δε ζυμώνουμε για πολλή ώρα).
- Πλάθουμε σε μπάλα ,τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα το λιγότερο.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει , ρίχνουμε το ψιλοκομμένο πράσο.
- Αλατίζουμε και προσθέτουμε λίγο δενδρολίβανο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το πράσο(για 3-5 λεπτά)
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει η γέμιση.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την ταρτιέρα.
- Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλο που να είναι λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα.
- Το τοποθετούμε στην ταρτιέρα φροντίζοντας να έχει ομοιόμορφο πάχος και κόβοντας με μαχαίρι τη ζύμη που προεξέχει από τα τοιχώματα.
- Τρυπάμε με πιρούνι τη ζύμη για να μην φουσκώσει, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και τη γεμίζουμε φασόλια.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 (αν είναι δυνατός ο φούρνος σας βάλτε τον στους 180).
- Βγάζουμε τα φασόλια με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Αφού περάσουν τα 15 λεπτά βγάζουμε την τάρτα και απλώνουμε στη βάση της τα πράσα.
- Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα τυριά και τα ρίχνουμε πάνω στα πράσα.
- Τέλος σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος χτυπώντας τα με σύρμα και τα περιχύνουμε στην τάρτα.
- Αλατίζουμε και ρίχνουμε πιπέρι και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά (μέχρι να σφίξει η γέμιση και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα).
- Τρώγεται ζεστή αλλά είναι εξίσου νόστιμη και κρύα.
Από τις πιο νόστιμες αλμυρές τάρτες που έχετε δοκιμάσει!