Τάρτα με πράσα και τυριά

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά (για μια μεσαίου μεγέθους ταρτιέρα) Για τη ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκο αυγού
  • 50 ml κρύο νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
  • 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο (ή 2 μικρότερα)
  • 5 φέτες μετσοβόνε
  • 3 φέτες cheddar
  • 3 φέτες ένταμ
  • 2 κρόκους
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο δεντρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.
  3. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε μια τριφτή ζύμη.
  4. Βάζουμε τον κρόκο ,το αλάτι και το κρύο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε ομοιογενή ζύμη (δε ζυμώνουμε για πολλή ώρα).
  5. Πλάθουμε σε μπάλα ,τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα το λιγότερο.
  6. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει , ρίχνουμε το ψιλοκομμένο πράσο.
  7. Αλατίζουμε και προσθέτουμε λίγο δενδρολίβανο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το πράσο(για 3-5 λεπτά)
  8. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει η γέμιση.
  9. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την ταρτιέρα.
  10. Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλο που να είναι λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα.
  11. Το τοποθετούμε στην ταρτιέρα φροντίζοντας να έχει ομοιόμορφο πάχος και κόβοντας με μαχαίρι τη ζύμη που προεξέχει από τα τοιχώματα.
  12. Τρυπάμε με πιρούνι τη ζύμη για να μην φουσκώσει, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και τη γεμίζουμε φασόλια.
  13. Ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 (αν είναι δυνατός ο φούρνος σας βάλτε τον στους 180).
  14. Βγάζουμε τα φασόλια με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
  15. Αφού περάσουν τα 15 λεπτά βγάζουμε την τάρτα και απλώνουμε στη βάση της τα πράσα.
  16. Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα τυριά και τα ρίχνουμε πάνω στα πράσα.
  17. Τέλος σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος χτυπώντας τα με σύρμα και τα περιχύνουμε στην τάρτα.
  18. Αλατίζουμε και ρίχνουμε πιπέρι και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά (μέχρι να σφίξει η γέμιση και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα).
  19. Τρώγεται ζεστή αλλά είναι εξίσου νόστιμη και κρύα.
Από τις πιο νόστιμες αλμυρές τάρτες που έχετε δοκιμάσει!

ΑΦΗΣΕΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Δεν βρέθηκαν μπλοκ.