Τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά (για το φύλλο)

  • 700 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 300 γρ. χωριάτικο κίτρινο αλεύρι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. αλάτι
  • 500 – 550 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου
  • λεπτός πλάστης
  • 250 ml ελαιόλαδο ή 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη για το λάδωμα των φύλλων ( η επιλογή δική σας)

Υλικά (για τη γέμιση)

  • 500 γρ. φέτα ή αν θέλετε πιο ήπιο αποτέλεσμα λευκό τυρί
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια γαβάθα ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  2. Τα ανακατεύουμε αρκετά και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, να ενσωματωθούν.
  3. Ρίχνουμε σταδικά το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι και αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο για 1 ώρα.
  4. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 8 μπάλες.
  5. Λαδώνουμε το ταψί μας (μεγάλο ταψί Νο 38 ή 40).
  6. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας (ιδανικά σε ξύλινη επιφάνεια) και παίρνουμε την πρώτη μπάλα.
  7. Την ανοίγουμε με τα χέρια μας και ύστερα την πασπαλίζουμε με νισεστέ και με τον πλάστη προσπαθούμε να την ανοίξουμε σε λεπτό φύλλο.
  8. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί λαδώνουμε και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και στα επόμενα 3 φύλλα λαδώνοντας καλά την επιφάνειά τους και τα πλάγια.
  9. Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε το τυρί και το ανακατεύουμε με την γραβιέρα και τα αυγά.
  10. Απλώνουμε το μείγμα στην πίτα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
  11. Προσοχή στο γύρισμα των φύλλων που περισσεύουν!!!
  12. Γυρνάμε μόνο τα πρώτα 4 και το τελευταίο και τα λαδώνουμε πολύ καλά!
  13. Χαράσσουμε σε κομμάτια την πίτα, την ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε στους 170 Βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Αν δείτε ότι κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα φύλλα φουσκώνουν ,τρυπάτε με ένα μαχαιράκι την επιφάνεια.

Η πίτα είναι έτοιμη όταν κουνάμε το ταψί και αυτή πηγαίνει δεξιά και αριστερά.

Προτιμήστε ταψί αλουμινίου για πιο τραγανό αποτέλεσμα στον πάτο.

Για να παραμείνει τραγανή η πίτα δεν την σκεπάζουμε και τη βγάζουμε σε ξύλινη επιφάνεια!

Καλή σας επιτυχία!!!

2 Ιούλ

ΑΦΗΣΕΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Δεν βρέθηκαν μπλοκ.