ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά (για το φύλλο)
- 700 γρ. αλεύρι σκληρό
- 300 γρ. χωριάτικο κίτρινο αλεύρι
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 20 γρ. αλάτι
- 500 – 550 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου
- λεπτός πλάστης
- 250 ml ελαιόλαδο ή 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη για το λάδωμα των φύλλων ( η επιλογή δική σας)
Υλικά (για τη γέμιση)
- 500 γρ. φέτα ή αν θέλετε πιο ήπιο αποτέλεσμα λευκό τυρί
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 2 αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια γαβάθα ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
- Τα ανακατεύουμε αρκετά και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, να ενσωματωθούν.
- Ρίχνουμε σταδικά το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι και αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο για 1 ώρα.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 8 μπάλες.
- Λαδώνουμε το ταψί μας (μεγάλο ταψί Νο 38 ή 40).
- Αλευρώνουμε τον πάγκο μας (ιδανικά σε ξύλινη επιφάνεια) και παίρνουμε την πρώτη μπάλα.
- Την ανοίγουμε με τα χέρια μας και ύστερα την πασπαλίζουμε με νισεστέ και με τον πλάστη προσπαθούμε να την ανοίξουμε σε λεπτό φύλλο.
- Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί λαδώνουμε και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και στα επόμενα 3 φύλλα λαδώνοντας καλά την επιφάνειά τους και τα πλάγια.
- Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε το τυρί και το ανακατεύουμε με την γραβιέρα και τα αυγά.
- Απλώνουμε το μείγμα στην πίτα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Προσοχή στο γύρισμα των φύλλων που περισσεύουν!!!
- Γυρνάμε μόνο τα πρώτα 4 και το τελευταίο και τα λαδώνουμε πολύ καλά!
- Χαράσσουμε σε κομμάτια την πίτα, την ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε στους 170 Βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Αν δείτε ότι κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα φύλλα φουσκώνουν ,τρυπάτε με ένα μαχαιράκι την επιφάνεια.
Η πίτα είναι έτοιμη όταν κουνάμε το ταψί και αυτή πηγαίνει δεξιά και αριστερά.
Προτιμήστε ταψί αλουμινίου για πιο τραγανό αποτέλεσμα στον πάτο.
Για να παραμείνει τραγανή η πίτα δεν την σκεπάζουμε και τη βγάζουμε σε ξύλινη επιφάνεια!
Καλή σας επιτυχία!!!
Ωραίο θα το κάνω
Χαίρομαι πολύ!καλή επιτυχία!