Μπάμπκα με σοκολάτα και αμύγδαλα

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 7 γρ. ξηρή μαγιά
  • 275 ml γάλα
  • 75 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ξύσμα από πορτοκάλι (προαιρετικά)
  • αυγό χτυπημένο για επάλειψη

Υλικά για τη γέμιση

  • 75 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 75 γρ. κουβερτούρα
  • 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 80-100 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα

Υλικά για το γλάσο

  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 60 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά και το ξύσμα και ανακατεύουμε ελαφρώς.
  3. Ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα από γάλα και βούτυρο( το θέλουμε χλιαρό σε θερμοκρασία) και με τον γάντζο ξεκινάμε το ζύμωμα.
  4. Αφού απορροφήσει όλο το υγρό ,ρίχνουμε και το αυγό και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 περίπου λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
  5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και περιμένουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (καλό θα ήταν να βρίσκεται το μπολ σε ζεστό περιβάλλον).
  6. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  7. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο.
  8. Κατεβάζουμε από τη φωτιά ,ρίχνουμε την άχνη και το κακάο ,ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρώς.
  9. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ορθογώνιο σχήμα.
  10. Απλώνουμε τη γέμιση στο μισό κομμάτι της ζύμης και από πάνω ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα.
  11. Διπλώνουμε το κομμάτι ζύμης που είναι άδειο πάνω στο κομμάτι με τη γέμιση και πιέζουμε ελαφρά τις άκρες για να κλείσει.
  12. Κόβουμε οριζόντια τη ζύμη με ένα κοφτερό μαχαίρι σε δύο ίσα μέρη και τα κάνουμε πλεξίδα.
  13. Τοποθετούμε τη μπάμπκα σε μια αντικολλητική,ορθογώνια φόρμα για κέικ (αν θέλετε βάζετε στη φόρμα λαδόκολλα για να ξεφορμάρετε πιο εύκολα) ,σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλη 1 ώρα.
  14. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 Βαθμούς στον αέρα .
  15. Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
  16. Όσο ψήνεται ,ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  17. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά.
  18. Με το που βγάλουμε την μπάμπκα από το φούρνο απλώνουμε με πινέλο το σιρόπι σε όλη την επιφάνειά της.
  19. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω έξτρα αμύγδαλα.

Διατηρείται σε καλά κλειστό σκεύος για πάνω από 3 μέρες(αν αντισταθείτε και δεν το φάτε όλο την πρώτη μέρα!)

Εκτύπωσέ το
 

ΑΦΗΣΕΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Δεν βρέθηκαν μπλοκ.