Πρασοσπανακοτυρόπιτα

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά (για το φύλλο, για ταψί περίπου 30 εκ)

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 περίπου γρ. νερό ελάχιστα χλιαρό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • Εναλλακτικά : 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο έτοιμο

Υλικά (για τη γέμιση)

  • 1 δεμάτι πράσα
  • γύρω στα 500 γρ. σπανάκι (και κατεψυγμένο κάνει)
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • άνηθο
  • ελαιόλαδο
  • 300-400 γρ.φέτα (ή νηστίσιμο τυρί)
  • λίγο τραχανά (2-3 κουταλιές της σούπας)
  • αλάτι, πιπέρι
  • σπορέλαιο ανάμεικτο με ελαιόλαδο (αναλογία 2:1 ) για το άλειμα των φύλλων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάμε με τη γέμιση γιατί θέλουμε να είναι κρύα όταν τη βάλουμε στην πίτα.
  2. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας.
  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και περιμένουμε να ζεσταθεί.
  4. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πράσα και τα κρεμμυδάκια μαζί με λίγο πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Προσθέτουμε και το σπανάκι και περιμένουμε να μαραθεί κι αυτό ανακατεύοντας διαρκώς(αν είναι κατεψυγμένο θα χρειαστεί λίγη παραπάνω ώρα γιατί θα βγάλει και αρκετό νερό).
  6. Στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο και το αλάτι.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά , ρίχνουμε τον τραχανά και τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε καλά.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το φύλλο.
  9. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και τα δουλεύουμε με τον γάντζο μέχρι να πετύχουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
  10. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
  11. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 7-8 μπάλες τις οποίες έχουμε σκεπασμένες με πετσέτα για να μην ξεραθούν.
  12. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας (πολλοί χρησιμοποιούν νισεστέ αντί για αλεύρι), ρίχνουμε λίγο αλέυρι και πάνω στην επιφάνεια του ζυμαριού και προσπαθούμε με τον πλάστη να το ανοίξουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο γίνεται,ρίχνοντας κατά τη διαδικασία όσο αλεύρι έξτρα χρειάζεται για να μην κολλήσει το φύλλο.
  13. Αν κάνει τρύπες, μην στεναχωριέστε ,θα τις καλύψετε με το επόμενο φύλλο.
  14. Λαδώνουμε ελαφρώς  με πινέλο τον πάτο του ταψιού μας και απλώνουμε το πρώτο μας φύλλο, φροντίζοντας να προεξέχει του ταψιού.
  15. Συνεχίζουμε βάζοντας άλλα 2 φύλλα, λαδώνοντας το κάθε ένα από αυτά (βασικό εδώ είναι τα φύλλα να μη βγάινουν έξω από το ταψί).
  16. Βάζουμε τη μισή γέμιση και συνεχίζουμε με άλλα 2-3 φύλλα(εξαρτάται από το πόσα μπαλάκια θα κάνετε),λαδώνοντας προσέκτικά κάθε ένα από αυτά.
  17. Βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα ,τα οποία λαδώνουμε κάθε φορά.
  18. Προσοχή! Το τελευταίο φύλλο πρέπει να προεξέχει όπως και το πρώτο!
  19. Διπλώνουμε προσεκτικά προς τα μέσα το τελευταίο και το πρώτο φύλλο για να δημιουργηθεί ο κόθρος, χαράσουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και ραντίζουμε με λίγο νερό.
  20. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου μία ώρα.
  21. Καταλαβαίνουμε ότι η πίτα είναι έτοιμη όταν έχει συρρικνωθεί ελαφρώς και έχει πάρει ένα χρυσό χρώμα στην επιφάνειά της.

Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα φύλλα η διαδικασία είναι η ίδια με τα χειροποίητα!

Η γέμιση αυτή είναι πεντανόστιμη και θα ταίριαζε πολύ και στα ατομικά πιτάκια που σας ανέβασα, τους γκιοζλεμέδες!

 

2 Ιούλ

  1. Ελένη Φουντά

    Χριστινάκι, τέλεια φαίνεται! Μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια! Delivery σε νησί κάνεις;

    • Ελενάκι μου έγινε όντως υπέροχη!Να την κάνεις και με έτοιμο φύλλο και θα με θυμηθείς!!!

ΑΦΗΣΕΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Δεν βρέθηκαν μπλοκ.