Τάρτα με πατάτα και μανιτάρια

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά(για μια μεσαίου μεγέθους ταρτιέρα)

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκο αυγού
  • 50 ml κρύο νερό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 2 μεγάλες πατάτες
  • ½ κεσεδάκι μανιτάρια
  • 3-4 φέτες προσούτο ή άλλο αλλαντικό
  • 2-3 φέτες μοτσαρέλλα
  • 3 αυγά
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • σχοινόπρασο ( προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.
  3. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε μια τριφτή ζύμη.
  4. Βάζουμε τον κρόκο ,το αλάτι και το κρύο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε ομοιογενή ζύμη (δε ζυμώνουμε για πολλή ώρα).
  5. Πλάθουμε σε μπάλα ,τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα το λιγότερο.
  6. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  7. Καθαρίζουμε με υγρό πανάκι τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες ,όχι πολύ λεπτές.
  8. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις πατάτες και τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά για 15 περίπου λεπτά (θέλουμε να μαλακώσουν).
  9. Αλατίζουμε, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και αφήνουμε στην άκρη.
  10. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και τη βάζουμε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες.
  11. Με μεγάλο πλάστη την ανοίγουμε σε όσο πιο στρόγγυλο φύλλο γίνεται.
  12. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και βάζουμε προσεκτικά μέσα τη ζύμη φροντίζοντας να προεξέχει από τα τοιχώματα του σκεύους.
  13. Κόβουμε με ένα μαχαίρι την επιπλέον ζύμη και με το χέρι μας απλώνουμε όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε τη ζύμη μας μέσα και στο πλάι του σκεύους.
  14. Τρυπάμε με πιρούνι τη βάση βάζουμε λαδόκολλα και από πάνω φασόλια για να μη φουσκώσει η ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς για 10 λεπτά.
  15. Βγάζουμε από το φούρνο ,αφαιρούμε τα φασόλια και τη λαδόκολλα, αλείφουμε με λίγο ασπράδι τη βάση και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  16. Αφού την ξαναβγάλουμε τοποθετούμε μέσα στην τάρτα τις πατάτες, τα μανιτάρια , προσούτο ψιλοκομμένο και από πάνω λίγη μοτσαρέλα σε κομμάτια διάσπαρτη.
  17. Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλατίζουμε ελαφρώς και περιχύνουμε την γέμιση.
  18. Βάζουμε στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά περίπου ,μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα στην επιφάνεια.
  19. Αφήνουμε 15 λεπτά περίπου να σταθεί και μετά σερβίρουμε.

 

 

Μπορείτε να τη σερβίρετε με μια κουταλιά τυρί κρέμα και άγρια ρόκα από πάνω.

ΑΦΗΣΕΤΕ ΜΗΝΥΜΑ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Δεν βρέθηκαν μπλοκ.