ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά(για μια μεσαίου μεγέθους ταρτιέρα)
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κρόκο αυγού
- 50 ml κρύο νερό
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
- 2 μεγάλες πατάτες
- ½ κεσεδάκι μανιτάρια
- 3-4 φέτες προσούτο ή άλλο αλλαντικό
- 2-3 φέτες μοτσαρέλλα
- 3 αυγά
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- σχοινόπρασο ( προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε με τη ζύμη.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε μια τριφτή ζύμη.
- Βάζουμε τον κρόκο ,το αλάτι και το κρύο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε ομοιογενή ζύμη (δε ζυμώνουμε για πολλή ώρα).
- Πλάθουμε σε μπάλα ,τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα το λιγότερο.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
- Καθαρίζουμε με υγρό πανάκι τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες ,όχι πολύ λεπτές.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις πατάτες και τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά για 15 περίπου λεπτά (θέλουμε να μαλακώσουν).
- Αλατίζουμε, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και αφήνουμε στην άκρη.
- Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και τη βάζουμε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες.
- Με μεγάλο πλάστη την ανοίγουμε σε όσο πιο στρόγγυλο φύλλο γίνεται.
- Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και βάζουμε προσεκτικά μέσα τη ζύμη φροντίζοντας να προεξέχει από τα τοιχώματα του σκεύους.
- Κόβουμε με ένα μαχαίρι την επιπλέον ζύμη και με το χέρι μας απλώνουμε όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε τη ζύμη μας μέσα και στο πλάι του σκεύους.
- Τρυπάμε με πιρούνι τη βάση βάζουμε λαδόκολλα και από πάνω φασόλια για να μη φουσκώσει η ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς για 10 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο ,αφαιρούμε τα φασόλια και τη λαδόκολλα, αλείφουμε με λίγο ασπράδι τη βάση και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Αφού την ξαναβγάλουμε τοποθετούμε μέσα στην τάρτα τις πατάτες, τα μανιτάρια , προσούτο ψιλοκομμένο και από πάνω λίγη μοτσαρέλα σε κομμάτια διάσπαρτη.
- Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλατίζουμε ελαφρώς και περιχύνουμε την γέμιση.
- Βάζουμε στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά περίπου ,μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα στην επιφάνεια.
- Αφήνουμε 15 λεπτά περίπου να σταθεί και μετά σερβίρουμε.
Μπορείτε να τη σερβίρετε με μια κουταλιά τυρί κρέμα και άγρια ρόκα από πάνω.