ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά (για ένα μεσαίου μεγέθους ταψάκι)
Για το φύλλο
- 120 ml αραβοσιτέλαιο
- 120 ml γάλα (ή και γιαούρτι στα ίδια γραμμάρια)
- 110 γρ. βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
- περίπου 400 γρ. αλεύρι
- 1 γεμάτο κουταλάκι baking powder
- 1 κουταλάκι αλάτι
Για τη γέμιση
- 400 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- μισό πακέτο τυρί σε κρεμώδη μορφή (υπάρχουν πλέον πολλά ελληνικά τυριά σε τέτοια μορφή αλλά μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και το κανονικό τυρί κρέμα)
- πιπέρι προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι ,μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Με το που γίνει το ζυμάρι μας ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 Βαθμούς στον αέρα .
- Αλείφουμε ένα μεσαίο, στρόγγυλο, ρηχό ταψί με λίγο ελαιόλαδο.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 2 κομμάτια και με λίγο αλεύρι και τον πλάστη ανοίγουμε φύλλα.
- Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο στο ταψί απλώνοντας καλά για να έχει παντού το ίδιο πάχος και φροντίζουμε να ανεβαίνει λίγο στα τειχώματα του ταψιού.
- Προσθέτουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
- Κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο και “σφραγίζουμε” τις άκρες φέρνοντας από πάνω ό,τι προεξέχει από το κάτω φύλλο.
- Αλείφουμε με κρόκο όλη την επιφάνεια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Χαράσουμε σε κομμάτια και βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί.
- Η πίτα είναι έτοιμη όταν πάρει ένα χρυσό χρώμα στην επιφάνεια.
- Για να έχουμε άψογο ψήσιμο και από κάτω κάνουμε λίγο πιο λεπτό το φύλλο της βάσης.
Η αγαπημένη γεύση του κουρού φύλλου σε μια πεντανόστιμη πίτα!